Ελλάδα – Ιταλία, συμμαχία 

Οι πρώτες αντιδράσεις των 13 συνεταιρισμών που συμμετείχαν στο ταξίδι της Ρώμης ήταν ιδιαίτερα θετικές, ακούγοντας και βλέποντας χειροπιαστό το παράδειγμα του ενιαίου ιταλικού συνεταιριστικού brand, Terre del Sole. Μάλιστα ο κ. Γιάννης Κουφουδάκης δήλωσε ότι θα στηρίξει όσο μπορεί μία τέτοια προοπτική, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τη σημασία μιας και μόνης συνεταιριστικής επωνυμίας για το ελαιόλαδο και αντίστοιχα για τις επιτραπέζιες ελιές. Επειδή το έργο είναι τεράστιο, η υλοποίηση θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, ώστε στο τέλος να μην αποδειχθεί Σισύφειο. 

Η συνεργασία μεταξύ της CNO και ελληνικών συνεταιρισμών, έχοντας ως σύμβουλο την ΑΞΙΟΝ Αγροτική, ήδη συμπληρώνει τα 7 χρόνια και όλοι είδαν από κοντά πόσο έχει προχωρήσει η συνεταιριστική αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί και οι βαθμοί εμπιστοσύνης που έχουν κερδηθεί. Για αυτό, άλλωστε, και οι δύο πλευρές, διαπιστώνοντας ότι η ελληνική με την ιταλική ελαιοκομία έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα και συμφέροντα –ιδίως απέναντι στο ισπανικό μεγαθήριο και το μοντέλο που προωθεί– είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε νέα πεδία συνεργασίας, παράλληλα με το πρόγραμμα των ΟΕΦ. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε αυτή τη συνεργασία υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση από πλευράς «υποστήριξης» από τα δύο υπουργεία, ιταλικό και ελληνικό. Η συγκεκριμένη δράση στο πρόγραμμα της CNO έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. €, ενώ το 13 ελληνικών ΟΕΦ μόλις τα 2,5 εκατ. €. 

2803, 2024

Το πρώτο βήμα στην αγορά του Βελγίου

March 28th, 2024|0 Comments

Το πρώτο βήμα στην αγορά του Βελγίου  Τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές ελληνικών συνεταιρισμών έκαναν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην αγορά του Βελγίου.  Οι συνεταιρισμοί, αξιοποιώντας τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων

2803, 2024

NCIENT PRODUCTS FRESHENED UP

March 28th, 2024|0 Comments

NCIENT PRODUCTS FRESHENED UP  ANCIENT PRODUCTS  FRESHENED UP  αρχαία προϊόντα, με νέο αέρα  /archea proionta, me neo aera/  The Olive Oil and Table Olives Producer’s Organizations E.U. funded projects, aim at improving the