Νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ CNO και ελληνικών ΟΕΦ. 

Σε νέα στρατηγική συνεργασία για την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας προχωράει η Εθνική Ένωση Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας CNO (Consorzio Nazionale Degli Olivicoltori) με ελληνικούς φορείς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς (ΟΕΦ) οι οποίοι υλοποιούν πρόγραμμα εργασίας στο πλαίσιο του Κοινοτικού Κανονισμού 611/2014 και 615/2014. 

Σε συνέχεια της επίσκεψης η οποία προηγήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2015 στο πλαίσιο της Έκθεσης αγροτικών Τροφίμων & Ποτών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και στην οποία συμμετείχαν οι ελληνικές ΟΕΦ καθώς και των επαφών των αναδόχων των έργων ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΠΕ και CNO ολοκληρωθήκαν οι απαραίτητες ενέργειες και συζητήσεις για την υλοποίησης της ελληνοϊταλικής συνεργασίας. 

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας αρχίζει από τους ελαιώνες της κάθε ΟΕΦ και καταλήγει στο τελικό προϊόν με την πρόβλεψη ότι μπορεί να καλύψει τόσο την περίπτωση του επώνυμου τυποποιημένου προϊόντος της ΟΕΦ, όσο και την περίπτωση του χύμα προϊόντος για εξαγωγή. 

Περιλαμβάνει κοινά αποδεκτές ποιοτικές προδιαγραφές των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ή επιτραπέζιων ελιών αντίστοιχα οι οποίες είναι αυστηρότερες από τους κοινοτικούς κανονισμούς. Επίσης περιλαμβάνει και προδιαγραφές που αφορούν όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας και διακίνησης, δηλαδή, ελαιώνες – ελαιοτριβείο ή επεξεργασία – αποθήκευση – μεταφορά – τυποποίηση 

Σημειώνεται ότι στόχος της τρέχουσας τριετίας είναι η δημιουργία τυποποιημένου ιχνηλατημένου προϊόντος καθώς και η συνεργασία σε θέματα διάδοσης για την ιχνηλασιμότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς των ΟΕΦ και της CNO προς τρεις τουλάχιστον μη ελαιοπαραγωγικές χώρες. 

Στη δράση από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι κάτωθι ΟΕΦ
1. Α.Ε.Σ. ΕΝΩΣΗ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ Α.Ε.
2. ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «Ε.Α.Σ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
3. AΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
5. ΟΠ/ΕΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
6. Α.Σ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ» – Ο.Π. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ «ΕΛΑΙΑΣ»
7. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ.
8. «ΕΝΩΣΗ»- ΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΗΛΙΟΥ- Β.ΣΠΟΡΑΔΩΝ
10. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΕ
11. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΕΖΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕΣ ΑΕ
12. ΕΑΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
13. ΟΠ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – «Η ΕΝΩΣΗ» 

 

Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και την Ελλάδα Καν (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 δράση Ε.i. του εγκεκριμένου προγράμματος με την υπ’ αριθ1802/36612-311.03.2015 Απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας»