Η Γενική Συνέλευση 

Η ΓΣ αποτέλεσε την κεντρική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της CNO. Η ελληνική αποστολή έτυχε τιμητικής και θερμής υποδοχής. Ο πρόεδρος της CNO κ. Τζενάρο Σίκολο, στην εναρκτήρια ομιλία του περιέγραψε τις προοπτικές, τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ιταλικός ελαιοκομικός τομέας. Αναφέρθηκε στην παραγωγική συνεργασία με τους ελληνικούς συνεταιρισμούς. Επιγραμματικά, επεσήμανε ότι «το μέλλον είναι η ποιότητα», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη στην κατηγορία «premium» (έξτρα παρθένο με αυστηρότερα όρια από τα ισχύοντα σήμερα). 

Επακολούθησε η ομιλία του υπογράφοντα, Βασίλη Ζαμπούνη (ΑΞΙΟΝ Αγροτική), την οποία παρουσίασε η «ΥΧ» στο προηγούμενο φύλλο (36). Στο στρογγυλό τραπέζι που επακολούθησε, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γερουσίας, του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας, Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Επαγγελματικών Οργανώσεων (ελαιοπαραγωγών, εμπορίου, τυποποίησης), της πανεπιστημιακής κοινότητας και ο ο δ/νων σύμβουλος της ΓAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κ. Γιάννης Κουφουδάκης , ο οποίος ανέλυσε τη διάρθρωση της ΓAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και την οργανωμένη προσπάθεια των ελληνικών συνεταιρισμών να αναλάβουν αυξημένο ρόλο στη διατροφική αλυσίδα. 

Από ιταλικής πλευράς αξίζει εδώ να αναφέρουμε επιγραμματικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εκπόνησε το υπουργείο Γεωργίας μαζί με όλες τις επαγγελματικές και συνεταιριστικές οργανώσεις για την αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι δεν δίστασαν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, επισημαίνοντας την κρίση και τις αδυναμίες της ιταλικής ελαιοκομίας.